Det finnes ingen gode unnskyldninger

Elitedommer i fotball på Moment!
27/08/2015

Det finnes ingen gode unnskyldninger

Det finnes ingen gode unnskyldninger for å ikke trene; å være blind, er intet unntak!

 

Et klokt menneske sa engang; ”What does not kill you, makes you stronger!”

Lise Bakkan er levende bevis på det utsagnet.  En av Moment sine PTer møttes for første gang sent august 2014. Lise kom traskende inn med sin vakre førerhund på Moment trening og kompetanse.  Hun hadde tidligere vært på Beitostølen, hvor hun for første gang virkelig hadde fått øynene opp for trening. Dette var årsaken til at hun nå, denne seinsommer kvelden kom inn på senteret.

Denne dagen var starten på et lengre treningssamarbeid mellom Lise og PTen.

 

Lise Bakkan er en meget inspirerende dame, med et vanvittig godt humør! Ved første møte tenkte jeg at dette samarbeidet ville by på noen utfordringer i og med at hun er blind. Jeg kunne faktisk ikke ha tatt mer feil! Når man mangler en sanse, vil andre sansene forsterkes. Det kommer utrolig godt fram under treningstimene, spesielt med tanke på innlæring av nye øvelser/bevegelse. Hun lærer gjerne inn ny teknikk raskere enn folk med syn, det er fantastisk!” Personlig trener sin beskrivelse av Lise.

 

Lise ville først og fremst trene fordi at det var gøy. Hun trente ikke for det visuelle og helserelaterte, det var gleden i treningen som var drivkraften og fremdeles i dag er. Treningen gjør at en dag fylt med utfordringer blir enklere å håndtere.

 

Denne holdningen gir selvfølgelig meget gode resultater. Når trening blir et ”ork” eller et ”must” og motivasjonen blir sterkt knyttet til resultat, vil skuffelsene og nedturene alltid ligge snikende rundt hjørne. Dersom Lise ikke har skjedd på trening som lek, ville nok mest sannsynlig Lise og PTen avsluttet samarbeidet for lengst. Trening er lek, det var, er og forblir nøkkelordet i treningshverdagen til Lise. Fordi man kan aldri vite hva framtiden bringer, og på et blunk er man tilbake til start. Bare et riktig mindsett kan takle den skuffelsen som hører med når man alltid må begynne på nytt etter lengre perioder med hardt arbeid.

 

”Moment sin PT har vært min trener siden høsten 2014. Han tok den utfordringen det var å skulle være personlig trener for en blind. Mine ambisjoner er å få en bedre helse gjennom å trene. Vi starter alltid med 10 min. roing som oppvarming hvor vi også skravler om smått og stort. PTen er en omgjengelig person det er lett å snakke med. Alltid smilende, godt humør og serviceinnstilt.

 

PTen må jobbe på en noe annerledes måte når han skal veilede en blind sammenliknet med en seende. Han må vise øvelsene med å justere fysisk på min kropp og forklare muntlig, og ikke vise det fremfor meg, slik han gjør med seende. Dette tok PTen min helt naturlig, som om han var vant til å instruere blinde. Han har fått et lynkurs i ledsaging og ledsager meg flott mellom folk og treningsapparater.

 

Han er flink til å lage nye utfordringer for meg og variere øvelser. Selv den enkle øvelsen som knebøy klarer PTen min å variere f.eks. med strikk på lårene, med og uten slynger, justere høyde for hvor dypt jeg skal gå ned. Det dukker stadig opp nye øvelser og nye apparater. Ingen treningstime er lik den andre. Det gjør treningen spennende og motiverende. Han er interessert i muskler og kan de latinske navnene og deres funksjon godt. Dette føles trygt i treningen med at han vet hva han snakker om og hva jeg trener.

 

Det å ha en avtale med personlig trener, forplikter treningen. Da kan man ikke komme med dårlige unnskyldninger ovenfor seg selv til å la være å trene, og når jeg og førerhunden min først er kommet ut døren og jogger mot treningssenteret, er det egentlig OK og jeg ser frem mot en times trening. PTen min oppmuntrer og pusher på og får meg til å bruke de siste kreftene jeg trodde jeg ikke hadde. Det er gøy på trening.”